Sedermaaltijd

Wil je thuis een sedermaaltijd houden, in je eigen kring?
Hier vind je alle informatie!

Thuis een sedermaaltijd houden, in je eigen kring?

Dat kan nu allemaal met deze videoserie, waarin materiaal is gepubliceerd voor het vieren van een sedermaaltijd thuis:

  1. In de eerste video vind je een korte praktische uitleg van de benodigdheden voor de sedermaaltijd bij je thuis.
  2. In de tweede video volgt een inleiding op Pesach en de sedermaaltijd.
  3. De laatste twee video’s kun je gebruiken tijdens de maaltijd:
    • de eerste vóór de hoofdmaaltijd,
    • de tweede ná de hoofdmaaltijd.

Beteavon! (Eet smakelijk!)

In de video wordt gesproken over een aantal downloads. De tekst ervan kun je hier bekijken:

Minimale benodigheden

Algemeen

  1. Kaarsen en lucifers
  2. Bord voor de matses
  3. Matses (minimaal 2 per persoon)
  4. Eén groot servet/doek (voor de Afikoman)
  5. Druivensap of wijn
  6. Eén beker per persoon (of vier)
  7. Grote bak met water en handdoek voor de handwassing leider
  8. Bakje met water en handdoek voor de handwassing deelnemers
  9. Schaaltje met zout water1
  10. Schaal voor sederschotel (zie hieronder)

Sederschotel

  1. Karpas – Eén takje peterselie per persoon
  2. Zróa – Een botje (mag van ieder dier zijn)
  3. Beetsa – Gekookt ei
  4. Maror – Mierikswortel2
  5. Chazèrèt – Blad van romeinse sla3
  6. Charósèt – Zoet vruchtenmengsel

Recept Charósèt (ca. 10 personen)

(Dit is een voorbeeldrecept. Op internet zijn nog veel meer recepten te vinden.)

Charósèt is een dikke, zoete brij die op een bepaald moment op de matses wordt gegeten.

Benodigdheden

  • 6 grof geraspte goudrenetten
  • 100 gram fijngehakte walnoten
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 100 gram gewelde rozijnen
  • 2 eetlepels basterdsuiker (of bruine suiker)
  • 4 theelepels kaneel
  • 1 scheut (zoete) wijn

Eventueel kunnen ook wat gemalen vijgen of dadels en een paar druppels citroensap worden toegevoegd. Pas het recept aan naar eigen smaak. Het mengsel stevig door elkaar mengen en een paar uur (of een nachtje) op een koele plaats laten staan.

Programma ‘Haggada’

Uitleg woorden

Seder = Volgorde
Haggada = Vertelling

De vier bekers

5 Zeg daarom tegen de Israëlieten: Ik ben de HEERE. Ik zal u uitleiden van onder de dwangarbeid van de Egyptenaren. Ik zal u redden uit hun slavernij en u verlossen door een uitgestrekte arm en door zware strafgerichten.
6 Ik zal u tot Mijn volk aannemen en Ik zal u tot een God zijn. Dan zult u weten dat Ik de HEERE, uw God, ben, Die u uitleidt van onder de dwangarbeid van de Egyptenaren.

Exodus 6:5-7 (HSV)

Seder (volgorde)

Hieronder vind je de volgorde van de maaltijd én de onderdelen van de sederschotel en de vier bekers wijn.

1. Kaddeesh (Zegenen van de wijn)

Beker van de heiliging (Ik zal jullie uitleiden)

2. Oerachats (Handwassing)

3. Karpas (Peterselie)

Karpas (Peterselie)

4. Yachats matsa (Middelste matse)

5. Maggid (Vertellen verhaal uittocht)

  • Zróa (lamsbot)
  • Beetsa (ei)
  • Beker van de plagen (Ik zal jullie redden)

6. Rachatsa (Handwassing)

7. Motzi matsa (Zegen over de matse)

8. Matsa (Matse)

9. Maror (Bittere kruiden)

Maror (Bittere kruiden)

10. Korech (Matse met chazèrèt en charósèt)

  • Chazèrèt (Bittere kruiden)
  • Charósèt (Vruchtenmengsel)

11. Shulchan orech (Hoofdmaaltijd)

12. Tzafun (Verborgen Afikoman)

13. Barech (Zegen)

Beker van de dankzegging (Ik zal jullie verlossen)

14. Hallel (De lofzang)

Beker van de lofprijzing (Ik zal jullie aannemen)

15. Nirtzah (Slot)

Berachot (Dankzeggingen)

Dankzegging bij de kaarsen

Ata Adonai Eloheenoe Melech ha-OlamAsjer kidsjanoe ba mitswotav vè tsivanoe lehadliek neer sjel jom toov.

Gezegend zijt Gij HERE onze God, Eeuwige Koning die ons geheiligd heeft door Zijn geboden en ons heeft bevolen om het licht van de feestdag te ontsteken.

Sjehechejanoe

Baroech Ata Adonai Eloheenoe Melech haOlam Sjè hèchejanoe vè kiejemanoe vè hikijanoe la zman hazè.

Gezegend zijt Gij HERE onze God, Eeuwige Koning der wereld, die ons het leven hebt geschonken, en ons in leven hebt gehouden en ons dit moment hebt laten beleven, Amen.

Dankzegging bij de wijn

Baroech Ata Adonai Eloheenoe Melech haOlam, Boree prie ha kaffen.

Gezegend zijt Gij HERE onze God, Eeuwige Koning, Schepper van de vrucht van de wijnstok.

Dankzegging bij de Karpas

Baroech Ata Adonai Eloheenoe Melech haOlam, Boree prie ha adama.

Gezegend zijt Gij HERE onze God, Eeuwige Koning, Schepper van de vrucht van der aarde.

Dankzegging bij de Matsot

Baroech Ata Adonai Eloheenoe Melech haOlam, Ha Motsie lèchem mien ha-Arets.

Gezegend zijt Gij HERE onze God, Eeuwige Koning, die het brood uit de aarde doet voortkomen.

Baroech Ata Adonai Eloheenoe Melech haOlam Asjer kidsjanoe ba mitswotav vè tsivanoe al achilat matsa.

Gezegend zijt Gij HERE onze God, Eeuwige Koning die ons geheiligd heeft door Zijn geboden en ons heeft bevolen om matses te eten.

Dankzegging bij de handwassing

Baroech Ata Adonai Eloheenoe Melech haOlam Asjer kidsjanoe ba mitswotav vè tsivanoe netielat jadajiem.

Gezegend zijt Gij HERE onze God, Eeuwige Koning die ons geheiligd heeft door Zijn geboden en heeft bevolen om de handen te wassen.

Dankzegging bij de Maror

Baroech Ata Adonai Eloheenoe Melech haOlam Asjer kidsjanoe ba mitswotav vè tsivanoe al achilat maror.

Gezegend zijt Gij HERE onze God, Eeuwige Koning die ons geheiligd heeft door Zijn geboden en heeft bevolen om de Maror te eten.

Dankzegging bij de Maaltijd

Baroech Ata Adonai Eloheenoe Melech haOlam, Boré Miné Mezonot.

Gezegend zijt Gij HERE onze God, Eeuwige Koning, Schepper van de verschillende spijzen.

Vreugdewens bij de afsluiting

Lesjanah Haba’ah Biroesjalajiem

Volgend jaar in Jeruzalem!

Bekijk de serie

Deel 1 - Wat heb je allemaal nodig?
SpelenPlay
Deel 2 - Wat is de achtergrond van Pesach & de Sedermaaltijd?
SpelenPlay
Deel 3 - Seder voor de hoofdmaaltijd
SpelenPlay
Deel 4 - Seder na de hoofdmaaltijd - Afsluiting
SpelenPlay
previous arrow
next arrow
Deel 1 - Wat heb je allemaal nodig?
Deel 2 - Wat is de achtergrond van Pesach & de Sedermaaltijd?
Deel 3 - Seder voor de hoofdmaaltijd
Deel 4 - Seder na de hoofdmaaltijd - Afsluiting
previous arrow
next arrow

Voetnoten

  1. Bijvoorbeeld zout water met een klein scheutje azijn: twee theelepels zout en een scheutje azijn op 150 cc water.
  2. Mierikswortel is soms los te koop bij de groenteboer of in potjes bij de supermarkt. Eventueel kun je ook radijs gebruiken. Je gebruikt maar een klein beetje, dus soms kan een potje makkelijker zijn.
  3. Deze ‘romeinse sla’ wordt ook wel ‘bindsla’ genoemd. Het heeft in het begin nog een slechts een klein bitter smaakje, wat na langer bewaren steeds meer wordt. Vergelijk het met bijvoorbeeld andijvie.

2 reacties

Geef een antwoord