Algemeen
- Kaarsen en lucifers
- Bord voor de matses
- Matses (minimaal 2 per persoon)
- Eén groot servet/doek (voor de Afikoman)
- Druivensap of wijn
- Eén beker per persoon (of vier)
- Grote bak met water en handdoek voor de handwassing leider
- Bakje met water en handdoek voor de handwassing deelnemers
- Schaaltje met zout water1
- Schaal voor sederschotel (zie hieronder)
Sederschotel
- Karpas – Eén takje peterselie per persoon
- Zróa – Een botje (mag van ieder dier zijn)
- Beetsa – Gekookt ei
- Maror – Mierikswortel2
- Chazèrèt – Blad van romeinse sla3
- Charósèt – Zoet vruchtenmengsel
Recept Charósèt (ca. 10 personen)
(Dit is een voorbeeldrecept. Op internet zijn nog veel meer recepten te vinden.)
Charósèt is een dikke, zoete brij die op een bepaald moment op de matses wordt gegeten.
Benodigdheden
- 6 grof geraspte goudrenetten
- 100 gram fijngehakte walnoten
- 100 gram gemalen amandelen
- 100 gram gewelde rozijnen
- 2 eetlepels basterdsuiker (of bruine suiker)
- 4 theelepels kaneel
- 1 scheut (zoete) wijn
Eventueel kunnen ook wat gemalen vijgen of dadels en een paar druppels citroensap worden toegevoegd. Pas het recept aan naar eigen smaak. Het mengsel stevig door elkaar mengen en een paar uur (of een nachtje) op een koele plaats laten staan.
Voetnoten
- Bijvoorbeeld zout water met een klein scheutje azijn: twee theelepels zout en een scheutje azijn op 150 cc water.
- Mierikswortel is soms los te koop bij de groenteboer of in potjes bij de supermarkt. Eventueel kun je ook radijs gebruiken. Je gebruikt maar een klein beetje, dus soms kan een potje makkelijker zijn.
- Deze ‘romeinse sla’ wordt ook wel ‘bindsla’ genoemd. Het heeft in het begin nog een slechts een klein bitter smaakje, wat na langer bewaren steeds meer wordt. Vergelijk het met bijvoorbeeld andijvie.