De terugkomst van Jezus is als een dief in de nacht, lezen we in de bijbel. Maar wat wordt er in de bijbel bedoeld met ‘de dief’? En komt deze dief écht zo onverwacht als het lijkt?
Inleiding
10 Maar de dag van de Heere zal komen als een dief in de nacht. Dan zullen de hemelen met gedruis voorbijgaan en de elementen brandend vergaan, en de aarde en de werken daarop zullen verbranden.
2 Petrus 3:10 (HSV)
Wie kent deze uitdrukking nou niet? De terugkomst van Jezus is als een dief in de nacht1. Niemand die weet wanneer Jezus terugkomt, onverwacht staat Hij voor de deur. Met dit soort teksten in de hand wordt gezegd dat het niet te bepalen valt wanneer Jezus terugkomt.
Maar wat wordt er in de bijbel bedoeld met ‘de dief’? En komt deze dief écht zo onverwacht als het lijkt?
De Thessalonicenzen
Voetnoten
- De Statenvertaling, HSV en de King James Version hebben hier de toevoeging ‘in de nacht’, andere vertalingen zoals de NBV niet:
10 De dag van de Heer zal komen als een dief. De hemelsferen zullen die dag met luid gedreun vergaan, de elementen gaan in vlammen op, de aarde wordt blootgelegd en alles wat daarop gedaan is komt aan het licht.
2 Petrus 3:10 (NBV)Ook in de NBG ’51-vertaling en NET Bible (New English Translation) staat er geen toevoeging ‘in de nacht’.
- Strongs G5550
- https://www.woorden.org/woord/chronologie
- Strongs G2540
- Strongs H0226
- Strongs H4150
- Om hier meer over te weten te komen, kun je de studieserie over de voorjaarsfeesten terugkijken. Of download het schema van de laatste week van Jezus leven om inzicht te krijgen in de vele verwijzingen.
- Wil je meer weten over de diepgang van de Bijbelse najaarsfeesten en Jezus’ terugkomst, kijk dan bij de serie die ik hier over heb gepubliceerd.
- De mondelinge leer op de Thora, zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Misjna
- Je vindt dit terug in Mishna Middot:
Op drie plaatsen houden de priesters de wacht in de tempel: in de kamer van Avtinas , in de kamer van de vonk en in de vuurkamer. En de Levieten op eenentwintig plaatsen: vijf bij de vijf poorten van de Tempelberg; Vier op de vier hoeken aan de binnenkant; Vijf bij vijf van de poorten van de binnenplaats; Vier op de vier hoeken aan de buitenkant; Een in de offerkamer; Een bij de kamer van het gordijn, en een achter de plaats van de kapporet.
Mishna Middot 1.1Zie verder ook Mishna Middot 1.1.
- Een beschrijving hiervan vind je in de Mishna Tamid 1.1
- Deze bevelhebber komen we later nog eens tegen bij de arrestatie van Petrus en Johannes:
1 En terwijl zij tot het volk spraken, kwamen de priesters, de bevelhebber van de tempelwacht en de Sadduceeën op hen af,
Handelingen 4:1 (HSV) - Deze beschrijving vinden we in de Mishna Middot 1.2.
- In zijn boek ‘The Temple‘ legt Alfred Edersheim, een joodse bekeerling tot het christendom en een bijbelgeleerde, al in 1874 de link naar de hoofdman van de tempel.
In het hoofdstuk ‘The Rounds of the Captain‘ legt hij uit hoe dit verwijst naar Openbaring 16:15:
During the night the ‘captain of the Temple’ made his rounds. On his approach the guards had to rise and salute him in a particular manner. Any guard found asleep when on duty was beaten, or his garments were set on fire—a punishment, as we know, actually awarded. Hence the admonition to us who, as it were, are here on Temple guard, ‘Blessed is he that watcheth, and keepeth his garments’ (Rev 16:15).
Alfred Edersheim in ‘The Temple’Het tekstgedeelte kun je ook online vinden via deze link.
2 reacties
Mooi artikel en duidelijke uitleg.
Afgelopen weekend had ik op een mannenavond nog een gesprekje over dit thema: als een dief in de nacht.
Een aantal mannen wisten niet van de context van deze uitspraak en gaan er vanuit dat we het niet kunnen weten. We hadden er een leuk gesprekje over, ik zal ze deze link toesturen.
Bedankt voor je reactie. En leuk te horen dat dit dan nét voorbij komt…!